Салвадор Собрал / Salvador Sobral – Португалия

Салвадор Собрал е изпълнителят, който спечели Евровизия за Португалия през 2017 година с най-високия сбор точки в историята на конкурса за песента Amar Pelos Dois (Love for Both Of Us) – една красива нежна песен, с много джаз нюанси, никакви ефекти, в която главен герой бе мелодията. Тогава той определи момента като „победа за музиката“. И продължава да вярва, че именно това е докоснало публиката (липсата на показност, любовта към музиката и истинските инструменти и гласове). И до днес записва и пее на сцена само с живи инструменти.

Още когато е избран да представя Португалия, Салвадор Собрал вече е от най-разпознаваемите и интересни гласове от новото поколение музиканти. Роден е в Лисабон в знатно семейство с богата история. Няколко години е живял в САЩ, откъдето „идва“ и отличния му английски. Още на 10 години започва да се явява на конкурси, когато е на 20 е финалист в португалската версия на Pop Idol, където завършва седми (впечатляват изпълненията му на песни на Стиви Уондър и Ленард Коен). Има сестра, Лиза, която става трета в този формат, тя също има успешна кариера и композира песента, с която Салвадор Собрал печели Евровозия (между другото, това е първата победа за Португалия в историята на конкурса).

Салвадор Собрал започва да учи психология, но скоро се отказва и е приет в престижния институт Taller de Musics в Барселона. По време на следването си започва да композира, да се интересува от боса-нова, да вплита влияния от Латинска Америка в музиката си, вдъхновява се от Чет Бейкър… Вокалното му майсторство блести с ненатрапчиво и нюансирано великолепие, има онова неуловимо качество, което се определя като харизма. През 2016 излиза дебютния му албум Excuse me, който е приет възторжено и от публиката, и от критиката. След това идва победата на Евровизия (където печели и вота на журито, и вота на зрителите), въпреки че е с болно сърце и само месеци след това преживява сърдечна трансплантация. За щастие, успешна. „След това започнах да се уча отново да живея, да създавам музика, да пея“– казва той.

През 2021 излиза следващия му албум (четвърти), наречен bpm (beats per minute). Съвсем естествено, заглавието е свързано с личната му история, защото „именно ударите на сърцето в минута ни даряват живота, така е и с бийтовете в музиката, те й дават живот“. Това е първият изцяло авторски албум на Салвадор Собрал, в който той събира това, което чувства и обича, това, от което се страхува или притеснява и това, което го вдъхновява. Албумът е създаден по време на пандемията, докато Салвадор Собрал е в къщата си в Северна Португалия, като през цялото време е в Скайп връзка с продуцента си, Лео Олбри. Концепцията е много интересна – всичко се развива в театър, който ще бъде закрит на следващия ден. „Опитах се да си представя кой ли ще присъства на този последен спектакъл и започнах да създавам героите“ – разказва за него Собрал и добавя, че това е най-организирания му албум, „не са просто четирима музиканти, които свирят джаз, в него са всички музикални влияния в моя живот на територията между джаза и поп-музиката“. Всичко това очакваме да чуем в последната магична вечер на Банско джаз фестивал.