За фестивала

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели и почитатели на музиката,

Добре дошли на Банско джаз фестивал!

Джазът е музиката на импровизацията. Без граници, без бариери. Банско джаз фестивал отразява точно това – свободата на творчеството и тържеството на таланта!

И тази година ние продължаваме традицията да съчетаваме добрата музикална репутация на Банско като организатор и домакин на фестивала, уникалната му история, богатата и разнообразна програма и многобройни изненади, подготвени за участници и гости в това изключително музикално събитие. Успехът му е изграден върху високото качество на музиката и изпълнителите в досегашните му издания – стандарт, който продължава година след година, надгражда се и се разширява.

За 27-ми път джаз фестивалът превръща Банско в световноизвестна дестинация за любителите на музиката и посреща музиканти от целия свят и от всички поколения. От 3 до 10 август 2024 г. градът ни отново ще бъде огромна сцена. По площадите и улиците, в парка и заведенията – навсякъде ще слушаме джаз. Отпечатъкът на фестивала ще бъде върху целия град с много интересни неща за правене и разглеждане.

Очаквам с нетърпение да посрещна изпълнителите от България и чужбина, както и гостите, които със сигурност ще се насладят на първокласна музика, гостоприемство и забавления.

Всички в Банско! Всички в джаза!

За 27-ми Банско ще пулсира в ритъма на джаза.

Банско джаз фестивал ‘2024 ще превърне отново планинския град в столица на джаза от 3-ти до 10-ти август!

В програмата: 18 държави, 135 изпълнители, 24 концерта на голяма сцена; 3 държави, 45 участници, 21 концерта на дневните сцени; 18 международни проекта, 4 съвместни, 5 български.

Числа, които не са просто статистика, а музикална синергия, която е способна да превърне материята в дух.

И тази година гостите на Банско джаз фестивал могат да разгледат първата в страната постоянна джаз-експозиция в музея на джаза в читалище „Никола Вапцаров“. Гостите могат да проследят историята на джаза в България.

Експозицията е жива и ще продължи да се разраства с материали и лични вещи на български музиканти, които са оставили своя отпечатък в историята на джаза у нас.

Банско джаз академия с подкрепата на Министерството на културата, и тази година в съпътстващата програма – семейни игри, дневна сцена в парка, следобедни джаз импровизации – Джаз в града, Джаз барбекю, Срещи с публиката, а новината тази година е Алеята на джаза. С подкрепата на Национален фонд Култура ще се проведе пленер за създаване на скулптури от естествени материали, засвидетелстващи приноса на най-ярките джаз творци на България в периода от 40-те години до наши дни, които да поставят основа за създаване на Алея на джаза. Творбите ще бъдат разположени в центъра на Банско и ще бъдат част от идентичността на града, възприеман заради „Банско джаз фестивал“ като джаз столицата на България.

„За Банско джаз фестивал се говори през цялата година заради специалните проекти, които от започват своя живот тук и разширяват присъствието си в световен план, заради естетическите критерии, които създава с програмата си с най-влиятелните артисти – легендите и важните имена от нашето съвремие, заради младите таланти, които специално сформират групи и създават сътрудничества. Преживяното, почувстваното и наученото тук са заряд за артисти и публика за месеците до следващото издание на фестивала“.  Светослав Николов, Програмен директор на Джаз ФМ радио