За фестивала

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели и почитатели на музиката,

Добре дошли на Банско Джаз фестивал!

За пореден път Банско е домакин на това вълнуващо събитие, което говори на универсалния език на музиката в неговата най-свободна форма – джаза. Вече двадесет и шест години фестивалът привлича вниманието на музиканти и меломани от цял свят, радва се на многохилядна вярна публика и печели нови последователи.
Банско Джаз фестивал има специално място в нашия живот. Той е неотменимо и най-важно събитие в културната програма на града ни, което го представя достойно на световната джаз сцена. На него имаме не само възможността да се срещнем с огромния талант на утвърдени изпълнители от цял свят, но и да чуем първите изяви на най-младите музиканти, които получават своя шанс чрез нашата Джаз академия.
Нека използваме този фестивал като възможност за обединение и взаимно разбиране, защото джазът има уникалната способност да свързва хората, независимо от техния език, произход или култура.

Очакваме ви в Банско, където има по много за всеки!

Нека бъдем заедно!

С уважение,
Иван Кадев,
Кмет на Община Банско

Всички в Банско! Всички в джаза!

За 26ти пореден път в Банско ще властва джаз музиката от 5 до 12 август 2023 г.
И тази година Банско джаз фестивал 2023 не само ще представи богата музикална програма от впечатляващи изпълнения на голямата сцена от 20:00 часа. Световни и български джаз изпълнители ще се присъединят към нас, за да създадат незабравима музикална обстановка.

Програмата на фестивала ще включва разнообразни събития през деня, които ще задоволят вкусовете на всички почитатели на джаза. Сцената „Млади таланти“ в парка ще предостави платформа на нови и обещаващи музиканти, които ще се изявят всеки ден от 11 часа. След това, от 13 часа, ще има забавления в парка, които ще включват различни музикални изпълнения и забавни активности за цялото семейство.

Джаз точките в града ще предоставят вълнуващо преживяване на джаз музиката, като разнообразни артисти ще се изявят на открити сцени в различни части на Банско. От класически до съвременни джаз изпълнения, тези точки ще съберат любителите на жанра и ще им предложат незабравими музикални моменти.

Джаз академията ще бъде мястото, където ще се проведат майсторски класове и уъркшопи с известни музиканти от световна класа. Това е възможност за младите и амбициозни таланти да се учат от най-добрите в индустрията и да развият своите умения и знания.
За да приключи всяка вечер с уникален и задълбочен джаз опит, фестивалът ще представи Midnight – джемсешън в Ginger Bar & Dinner всяка вечер, след концертите на голямата сцена.

Преди концертите на голямата сцена, ще имаме удоволствието да ви представим поредицата „Джаз срещи, на чаша вино с….“ в читалището на Банско, където публиката ще има възможността да се запознае с джаз легенди. Това ще бъде един уникален момент, в който ще можем да се насладим на разговори и истории от света на джаза, преди да се потопим в музикалните изпълнения на голямата сцена.

Голямата изненада за публиката на Банско джаз фестивал ще бъде първата в България постоянна експозиция в читалището на Банско – „Джазът в България“. Тази изложба, курирана с дарения от български и чуждестранни джаз изпълнители и ценители, представя богатството и историята на джаза в нашата страна. Това е идеалното място да се запознаете със сърцето и душата на българския джаз и да се вдъхновите от неговата еволюция и влияние.

Банско Джаз Фестивал 2023 обещава да бъде музикално пътешествие из магичния свят на джаза. Очакваме ви да се присъедините към нас и да споделите вълнението и страстта към това неповторимо изкуство.