РОЗАЛИЯ де СОУСА (Бразилия)

Паоло ди Сабатино – пиано
Антонио де Луис – бас
Роберто Роси – ударни
Сандро Деида – саксофон

Цветна, атрактивна, съчетаваща музикалните традиции в джаза на два континента – това е певицата Розалия де Соула. Родена е в Рио де Жанейро на 4 юли 1966. Когато е на 22, заминава за Рим, където изучава джаз пеене и история на джаза, както и музикална теория и кубински перкусии. Почти веднага се свързва с други бразилски музиканти в Италия и започва да пее в най-знаковите джаз клубове в Рим – Clarabella, Saint-Louis, Caffè Latino, Caffè Caruso. Важна е срещата й с Никола Конте (Dj и продуцент), който я въвлича в проекта Fez и в създаването на албума Novo Esquema De Bossa.

Следват години, през които валят покани за големи джаз фестивали по света и Розалия де Соуса постоянно е на път.

През 2000 е част от бразилския фестивал в Барбикан център в Лондон, а година по-късно вече е в програмата на Джаз фестивала в Монтрьо, отново заедно с Никола Конте. Той продуцира и първият й авторски албум – Garota Moderna (2003), последван от Garota Diferente (2005), в който има много гости, отлични европейски джазмени и ди-джеи. Година по-късно излиза следващият албум на певицата, който носи името Brasil Precisa Balançar и е записан изцяло в Рио де Жанейро, с композиции на Томас ди Кунто и знаковия за света на боса-нова Роберто Менескал (той и продуцира целия албум, свири и китарите в него). Премиерата е в Рим, но с този албум, в който Розалия прави нов прочит на бразилското си наследство и се утвърждава като едно от значимите имена в тази музика.

След този успех, Розалия заминава на турне, което я отвежда и до Япония, и до цели шест вечери в Котън Клъб. Друг прочут клуб – Blue Note (Милано) е мястото на премиерата на следващия й диск, D’Improviso. Нейните интерпретации на прочути песни на знаменити бразилски композитори й носят покана за Международния фестивал „Концерти под звездите“ в Пескара. Розалия обича да импровизира и да влиза в различни музикални взаимодействия – с австрийски диджеи, с неаполитански музиканти, в памет на Пино Даниеле.

През 2009 идва завръщането към боса – новата с албума Tempo, с песни, за които тя сама пише текстовете. През 2022 се появява Inspirada и Розалия де Соуса се отправя на световно турне, което включва и Банско. Затова и ние можем да бъдем очаровани от гласа й, от нейното съчетаващо най-доброто от Бразилия и Италия, певческо майсторство в джаза.