Мауро Сигура квартет, Италия

МАУРО СИГУРА квартет  (Италия)
Мауро Сигура – уд, бузуки
Франческо Феделе – пиано, електроника
Танкреди Емми – контрабас
Алесандро Кау – барабани

Мауро Сигура е един от водещите джазмени, които свирят на уд* и е ярък пример за модерния подход в използването на този древен арабски инструмент. Неизменна част от джазовия пейзаж на Италия и Европа, той има зад гърба си два албума и много различни проекти.
Роден в Торино, той завършва философия, но животът му е повече музика. Започва да свири на китара и бузуки в джаз клубовете в родния си град. От самото начало свири джаз и world music. През 2003 започва да музицира съвместно с фолк формацията Vinagro, с която издават албума Ventu di Mari и го представят по време на турне в цяла Италия. През 2004 Мауро и Vinagro печелят конкурса за млади музиканти на фестивала Грийнейдж, организиран от Maison Musique (Риволи – Торино), а след това са сред финалистите на конкурса EtnoFolk. През 2005 Мауро Сигура се отделя от групата и се мести в Сардиния, където се потапя в местния джаз. През 2009 започва да изучава и турската музика, а година след това се присъединява към мултиетническия оркестър на Порта Палацо, с който правят много записи за предавания на RAI3. Мауро Сигура работи и с най-известната италианска формация за уърлд мюзик – Agricantus за две от големите им турнета.
Постепенно се появяват покани за различни джаз фестивали – в Осака и Токио в Япония, Сибиу в Румъния, Нашвил, European Jazz Expo. Гастролира в Италия, Испания, Германия, Норвегия, Румъния, Сърбия, Тунис, Етиопия.
През 2013 формира своя квартет, с който пристига в Банско. Музиката им събира в едно звука на Средиземноморието, африканските ритми и атмосферата на джаза на Северна Европа. Имат издадени два албума, като за вторият от тях – Terravetro печелят наградата Mario Cervo за най-добър албум в Сардиния за 2021. Това е втора такава награда за Мауро Сигура след 2016.
Всяко музикално пътешествие се случва поради определени причини, свързано е с мечта, която следваме или с нещо, което оставяме зад себе си. Всички тези нюанси са вплетени в музиката на квартета на Мауро Сигура. Звуковата среда, мелодиите, вдъхновени от Средиземноморската култура и европейският джаз се движат успоредно в този проект, търсят се, срещат се и се изгубват в широкия музикален пейзаж, ту медитативен, ту изпълнен с френетични декомпозирани ритми.
“Сигура и неговия квартет имат свой собствен стил и глас, който си струва да бъде чут“ – Крис Мей, AllAboutJazz.

*Уд е древен арабски струнен инструмент, предшественик на европейската лютня. Има крушовидна форма, означава клон, разклонение на дърво (ал-оуд). Има пет двойни струни, всяка двойка е настроена на един и същи тон и една самостоятелна тънка струна.