MARINA and The KATS (M&TK) (Австрия)

Марина Цетл – вокал, snare drum
Томас Мауерхофер – китара, вокал
Харалд Баумгартнер – китара, перкусии, вокал
Петер Шьонбауер – бас, bass drum, вокали

Когато говорим за Виена, едва ли първата асоциация ще е за иновативен инди суинг, но точно в това са наистина добри Marina&The Kats. Техните концерти са вълнуващо преживяване, което дълго остава в съзнанието на тези, които са присъствали. А Marina&The Kats обичат сцената и живите срещи с публиката. Считани са за едни от най-интересните и свежи музикални комбинации в Австрия.

Първоначално формацията, създадена от Марина Цетл и Томас Мауерхофер, се състои от трима музиканти, но скоро стават четирима, като поне трима от тях свирят на ударни инструменти. „Разпределението на общите ни перкусионни усилия никак не е лесно – казват те в типични си своеобразен изразен стил, – но пък резултатът си струва“.

Ярки представители на неосуинга, Marina&The Kats подхождат смело към всяка песен или пиеса и създават свое независимо музикално (някак градско) пространство, в което се вихрят с удоволствие и отлично владеене на всеки отделен елемент от музиката и сценичното й поднасяне, включително и това неописуемо усещане, наречено groove.

Всичко това е вплетено и в последния им албум „Difference“, който е отблясък от времената на шеметни фестивални и клубни участия в Германия, Австрия и Израел и още много на хоризонта и неочаквания от никого локдаун, когато цялата енергия и страст към живата музика, биват концентрирани в този албум.

Всъщност те са забелязани и от критиката, и от публиката още с дебютния си албум Small (2015), който е определен като брилянтен. Година по-късно, през 2016, за две от песните си (Small и Dirty) M&TK получават наградата на Австрийската композиторска асоциация (Songwriting Awards of the Austrian Association of Composers). Същата година излиза албумът им Wild, а ритъмът на участията им достига 90 за 2016, преминавайки още през Франция, Швейцария, Австрия (в Музикферайн), Испания, САЩ и дори Тунис. Със следващите два албума Marina & The Cats окончателно оформят като своя запазена марка споменатото “shared drums”, предавайки си темата на ударните един на друг, всеки развивайки и добавяйки от себе си.

Самата Марина е атрактивна, нестандартна, самобитна, а цялата формация се доказва като уникална в много отношения за австрийската музикална сцена, което пък я прави желан фестивален гост. Все по-дръзки, но и все по-актуални спрямо днешния ден, MARINA&The KATS пренасят суинга през годините по един забележително модерен, но и многопластов, дори с нотки на социални послания начин и ви канят в Банско на парти с танци. Елате, за да разберете защо са избрали да се наричат така! И защо често казват за тях, че са най-малкият истински Биг-бенд на света!