Среща в приказка(та) с музиката на Йосиф Цанков | Концерт за Симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон

СРЕЩА в ПРИКАЗКА/ТА… с музиката на Йосиф Цанков
Солист: Велислав Стоянов – тромбон
джаз трио:
Милен Кукушаров  – пиано
Борис Таслев – контрабас
Атанас Попов – ударни

Със специалното участие на шрайха на Симфоничния оркестър на Българското национално радио 
Диригент – Любо Денев-син

„Среща в приказка (та)“ е един от проектите на Вили Стоянов, който представя нов прочит и поглед към музиката на неговия дядо, Йосиф Цанков – може би най-мащабният, защото  включва и струнните секции от състава на Симфоничния оркестър на БНР. Аранжиментите са дело на Милен Кукушаров, един от добрите и най-многостранно талантливи пианисти у нас. Той наскоро получи Аскeер  за театралната си музика към Три сестри по Чехов.

Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика. Той е формирал или е допринесъл за формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Композирал е над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В неговата музикална съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др. Той е един от основателите на националното радио (което тогава се е казвало радио „София“). По негови идеи са създадени редица музикални и детски радиопредавания, той композира голяма част от музиката, изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото; бил е главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Балкантон”, негови са песни като  „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Птици мои“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, „Повей ветре“, „Вместо сбогом“, „Твоята китара“, „Керванът“, „Страстно обичам жените“ и много други негови песни са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.

Милен Кукушаров улавя магията  на музиката на Йосиф Цанков и с необходимото уважение към създаденото от композитора,  я пренася в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си, комбинирайки по един елегантен начин и класическите  изразни средства в музиката, и характерните за Йосиф Цанков и неговото време, и джаза в цялата му широта.  Така двамата творци се срещат в приказката…която ще бъде поднесена на публиката в Банско.

Велислав Стоянов е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” и на НМА „Панчо Владигеров”. Свирил е през годините с Инфинити, Уикеда, Каффе, а днес продължава да е част от музикалните формации Михаил Йосифов секстет, RomaNeno Project и други. Заедно с Мишо Йосифов създават Българска брас асоциация. Преподава, води духови оркестри, издава албуми – The Essential Funk Project, както и изцяло авторския Some nice melodies to share with friends.