Камелия Тодорова и квартет

Юлиян Янев – пиано
Щерион Пилидов – китара
Радослав Славчев – бас
Борилав Петров – ударни
Елена Сиракова – беквокал
Катя Кръстева – беквокал
Хритина Нейкова – беквокал

През 2021 Камелия Тодорова създава свой авторски музикален спектакъл, който се нарича „Моят глас“ и именно песните, които го формират, са в основата на програмата, която певицата ще представи пред публиката в Банско. Тя ще представлява една интригуваща комбинация от обичани джаз стандарти и по-малко познати, но неизменна част от американската певческа традиция песни, някои от които не са били изпълнявани досега наживо в България. Камелия Тодорова ще представи своя интерпретация на песни от репертоара на Били Холидей, Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Дюк Елингтън, и дори на Лайза Минели. Друг елемент от програмата са част от най-красивите авторски песни от музикалния път на Камелия Тодорова, като някои от тях ще бъдат изпълнени от беквокалистките в концерта (които са певици от най-висока класа). Елена Сиракова ще представи „Самота“, Катя Кръстева – „Докосване“, а Христина Нейкова – „Нарисувай огледало“. Като добавим „Ден и нощ“ и „Красив спомен“ (всички те в нови аранжименти на Юлиян Янев). Публиката в Банско ще може да се наслади и на една песен от предстоящия нов албум на Камелия Тодорова – тя е написана от Росен Пенчев, и нови името „Летя сама“.

Камелия Тодорова е една от гранддамите на българския джаз. Впечатляващата й кариера започва в края на 70-те, когато едва завършила Музикалната академия в родната й София, започва да работи с музиканти от ранга на Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Марио Станчев, Теодосий, Петър Славов. Следват многобройни записи с Биг бенда на БНР с диригент Вили Казасян. Бързо става изключително популярна, благодарение на комбинацията от изключителен глас, изящество и елегантно сценично присъствие; играе и в киното („Търновската царица“); само за няколко години завоюва куп призове от джаз форуми у нас (печели Голямата награда за изпълнител и Специалната награда на Златния Орфей 1980) и по света (Люблин (1979), Бомбай (1980), Варшава (1980), Братислава (1981) и Дрезден (1982),, има колаборации със Стан Гец и Мингъс Дайнасти, с Милчо Левиев, Алберт Мангелсдорф и Дон Чери. Чувствайки обаче ограниченията на режима, в средата на 80-те тя успява да замине и остане в Германия, където записва два сингъла и работи с Роджър Тейлър от Queen. След промените в България, Камелия Тодорова се завръща и заема своето достойно място на българска сцена, издавайки албум след албум, пътувайки на фестивали в Люцерн, Москва, Истанбул, Лондон, в САЩ, започва да преподава в НБУ.

Сред многобройните признания за нейната изумителна кариера са наградите Кристална лира и орден за изключителeн принос в областта на българската култура от Министерство на културата.