Eastern eye

Пантелис Стойкос – тромпет, кавал
Антони Дончев – пиано
Йотис Курцоглу – бас
Марк Халбхийр – перкусии, кайон

Eastern Eye Quartet обединява трима от най-изявените съвременни музиканти от Източна Европа и швейцарския барабанист Марк Халбхер. Този изключителен ансамбъл свири завладяващ синтез от джаз и музика от балкански произход.

Милчо Левиев е оригиналният пианист на Eastern Eye. Легендарният български пианист и композитор, известен още като „Кръстникът на балканския джаз“, почина през 2019 г. на 82-годишна възраст. Антони Дончев се присъединява към Eastern Eye през 2024 г., за да допълни настоящия състав. Многократно награждаваният български пианист е образцов съвременен музикант, изпълнител и композитор. Той не се затруднява да съчетава джаз стилове с фолклор и класическа музика.

Пантелис Стойкос. Зашеметяващият тромпетист и кавалджия е един от най-талантливите „говорители“ на своите инструменти на Балканите. Звученето на северногръцкия виртуоз е затрогващо и автентично. Критиците го наричат „Майлс Дейвис на Балканите“.

Йотис Курцоглу. Гръцкият басист от Атина е пионер в интегрирането на фолклорната традиция на страната си в съвременните стилове. Той оказва влияние върху много музиканти и в продължение на много години е първият наричан гръцки басист. Сътрудничеството му с барабаниста Марк Халбхер продължава повече от 35 години.

Марк Халбхийр. Отворено съзнание и гъвкавост характеризират швейцарския барабанист. Свири на фестивали и в концертни зали по целия свят.