Игор Уилкокс квартет (Бразилия)

Игор Уилкокс – барабани
Вини Моралес – електрическо пиано и синтезатори
Уагнър Барбоса – саксофон
Глесио Наименто – бас

Джаз, фънк и фюжън – това са основните съставки на музиката, която поднасят на своите слушатели обединените от Игор Уилкокс изпълнители. Игор е барабанист, но и автор на голяма част от авторските „парчета“ на формацията, които заедно с откривателския дух и спонтанността, с която изследват необятната територия на джаза, ги прави желани гости на големи джаз фестивали в Южна Америка и Европа, но и на клубната сцена. При това говорим за Blue Note и Bourbon Street.

През 2019 музикантите осъществяват първото си голямо канадско турне, включващо всички значими джаз клубове като Yardbird Suite в Едмънтън, Frankie’s Jazz във Ванкувър, Bucking Jam Palace в Калгари, The Rex в Торонто. Една от тези вечери се превръща в първия им албум под името “Live at The Jazz Room”, показвайки пътя, който четиримата музиканти са изминали от Бразилия и характерната за тамошната сцена Jazzfusion до едни по-космополитни джаз територии. Път, по който те стават все по-споени и все по-виртуозни. Канадското издание Jazz World Quest е впечатлено от „големия диапазон от емоции, представен в едни чудесни аранжименти, които дават пространство и възможност на всеки от изпълнителите да покаже най-доброто от себе си“. Албумът включва седем оригинални пиеси заедно с три композиции от трима големи в джаза – Алън Холдсуорт, Уейн Шортър и Лени Уайт.

Ето и кои са въпросните музиканти – доста екзотични имена, събрани от Игор Уилкокс – Вини Моралес (електрическо пиано и синтезатори), Уагнър Барбоса (саксофон) и Глесио Наименто (бас).

Лидерът на формацията Игор Уилкокс е от стара музикална фамилия и навлиза в света на джаза под ръководството на баща си Пауло Сезар (диригент и пианист, който свири и на вибрафон) и майка си Соня, която пък е джаз певица. Домът, в който расте, оформя музикантската му култура и той се превръща в един от водещите бразилски барабанисти, свирил на една сцена с редица именити джазмени, издал два албума (#1 и New Samba Jazz) довели чудесни рецензии и все по-високо джаз реноме, включително и в Европа и някак естествено се стига до създаване на негова собствена формация.

След константния успех в родната им Бразилия и споменатото канадско турне, идват поканите и от европейски джаз фестивали, а 2020 остава в личната им музикална история с композиция, носеща нейното (на 2020) име. Продължават да бъдат все така креативни, обичащи изпълненията на живо и близо до публиката и това, в комбинация с високото качество на музиката, която създават и поднасят, съвсем естествено ги води до Банско джаз фестивал.