Христо Вичев / JP3

Живко Петров – пиано
Димитър Карамфилов – бас
Димитър Семов – барабани
Христо Вичев (България/САЩ) – китара

Едно наистина магично музикално „свещенодействие“, което ще срещне на една сцена, специално за Банско джаз фестивал, роденият в България, но сега част от музикалния живот на залива на Сан Франциско китарист Христо Вичев и триото на Живко Петров JP3.
Девет самостоятелни албума и още три като колаборация има в своята биография Христо Вичев. Три от тях носят знакови за България имена – Songs from Mesеmbria, Perperikon Style и Rhodopi, но музикалният изказ във всички е космополитен и му носи покани за изключително престижни джаз форуми в САЩ (един от албумите му има своята премиера именно на Monterey Jazz Fest), Япония, Китай, Канада.

С каквато и формация да се изявява (от дуо до квинтет), неговото „елегантно и пълно с въображение музициране впечатлява“ – думи на Пол Фрийман от PopCultureClassics. Когато излиза албума му In Search of Wonders (В търсене на чудеса) го сравняват с Пат Матини – „Вичев е талантлив композитор, надарен с редкия талант да създава мелодии – качество, което го родее с Пат Матини, музиката му е интригуваща и многопластова, като всяка пиеса разказва история“ . Последният албум на неговия квинтет е посрещнат от TheJazzWeekly така – „Китаристът Христо Вичев продължава да създава един впечатляващ и многопосочен каталог“.

Сега, специално за почитателите на джаза в Банско, Христо Вичев ще свири с Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов – иначе казано JP3, трима висококласни музиканти поотделно, но като комбинация – чест за всеки фестивал. Още след излизането на първия им албум като JP3 са поканени да свирят в една вечер с Чик Кърия и Бела Флек на Sofia Jazz Fest, а следващият – It’s a Dream (с участието на цигуларя Васко Василев) става най-продавания дигитален джаз албум в Източна Европа и води до поканата да свирят на джаз фестивала в Лондон. Следва албум с квартет Арена, а 2020 идва с Change the Way (албум и смяна на контрабасиста – Димитър Карамфилов идва на мястото на Веселин Веселинов – Еко), записан във и дълбоко свързан с Варна.

Лидерът на триото пианистът и композитор Живко Петров е емблема за съвременния българския джаз със своето нюансирано и пълно с музикални метафори музициране, което покрива с лекота и финес изключително широки музикални територии.