АРИФА/ ARIFA

Живко Василев (кавал) – България
Bence Huszar (виолончело) – Унгария
Франц фон Chossy (пиано) – Германия
Стахин Дюринг (ударни) – Турция/Нидерландия

Музиканти от България, Унгария, Турция, Нидерландия и Германия формират уникалния стил на АРИФА. Всеки „влиза“ със своята идентичност, но отворен за музикалните влияния на останалите в състава. „Химията“ се получава отлично и те на всеки концерт заедно извървяват пътя от музикалните традиции на Средния Изток и Балканите (основно български и турски мелодии) до съвременния джаз в цялата му многоликост, всичко това претворено с изключителен усет към импровизацията.

Историята на АРИФА започва преди 12 години, през 2010. Оттогава те са представяли своята музика в над 24 държави, пръснати на 5 континента, включително на сцени като Jazzahead, Womex, London Jazz Festival Southbank Centre, Kennedy Art Centre USA, North Sea Jazz, Ethnoport Festival,Chicago World Music Festival,Havana Jazz, Shanghai World Music Festival, Jazz à Vienne и амстердамската Concertgebau.

Музицирали са с Айнур Доган, Арто Тунчбоячиян, с легендарния индийски разказвач на музикални истории Лака Хан, с Теодосий Спасов, Мехмет Полат, “Voices from the East” и много други изтъкнати изпълнители.

В Банско те ще представят своя пети албум, наречен Danubian Voyage (Пътешествия по Дунава), която съвсем естествено ще спре в българския джаз курорт, за да демонстрират на публиката как изграждат звуков мост между Изтока и Запада, по който майсторски преплитат своите лични музикални отблясъци в необичайната комбинация от кавал и виолончело „в компанията“ на пиано и ударни.

„Арифа са истинско музикално злато“ – Songlines UK

„Древната мъдрост на Изтока те поднасят в нова интерпретация в „рамките“ на западната концепция за джаз и резултатът е една великолепна музикална алхимия“ – Parool NL