СОУЛКРЕЙН / SOULCRANE (Германия)

Матиас Швенглер – тромпет
Матю Халпин – саксофон
Реза Аскари – контрабас
Филип Бремзвит – китара

Тромпетистът Матиас Швенглер създава Соулкрейн (Soulcrane) през 2015 година. Самият той е възпитаник на Висшето училище по музика и танц в родния му град Кьолн, след което музикалния му път продължава към Амстердамската консерватория и Музикалния институт в Оснабрюк, за да се стигне до магистърската му степен от Университета Фолкванг. В продължение на две години е част от състава на BuJazzO (Националния младежки джаз оркестър), базиран в Бон. След това идва срещата с басиста Реза Аскари и китариста Филип Бремзвиг и така се формира Soulcrane (успоредно със секстет, който носи неговото име). Матиас Швенглер продължава да свири и в Subway Jazz Orchestra и в създадения в Мюнхен Bamesreiter Schwartz Orchestra, a за известно време е и тромпетист в Биг бенда на немската телевизия и радио (WDR Big Band), както и на Джаз оркестъра на Концертгебау.

Постепенно обаче Соулкрейн заема все по-важно място в така наситения му концертен живот. През 2017 излиза първият им албум, който ги превръща в „синоним за атмосферен камерен джаз от най-високо ниво“. Тримата се срещат, свирейки в споменатия Subway Jazz Orchestra. Събира ги общата музикална естетика и желанието им да изпълняват свои авторски композиции. Критиците в Германия веднага отбелязват бързината, с която тримата ярки музиканти намират обща творческа посока и как брилянтите импровизационни умения на всеки от тях създават една „ярка и жива музикална плетеница от звуци, които се събират в общ музикален език, който не може да бъде сбъркан“. Музикалните им търсения непрестанно се обновяват в съзвучие с новите им идеи, всеки влиза в състава със своята история и умения, които обогатяват общата музикална картина. Тук трябва да добавим и името на саксофониста Матю Халпин, когото канят за втория албум на Соулкрейн „Another Step We Take”. Неговото участие дава един нов нюанс, променяйки леко баладичния соул от първия албум с нови хармонични пластове.

Сърцето на Soulcrane продължава да e Матиас Швенглер, а магичният звук на неговия тромпет „сякаш физически може да бъде усетен как се носи в пространството“, но и четиримата (базирани в Кьолн) продължават да извайват своята музикална идентичност заедно, поднасяйки на публиката своите изпълнения, които приличат на „елегантни припомняния на общуване между добри приятели, едновременно интимни и ентусиазирани“ и припомнят колко силен силен може да бъде ефектът на майсторски поднесените, но без излишен драматизъм, музикални откровения.