Петър Славов специален квартет, България – САЩ – Германия

ПЕТЪР СЛАВОВ специален квартет (България – Германия – САЩ)
Петър Славов – контрабас
Владимир Кърпаров – саксофон
Христо Вичев – китара
Димитър Семов – барабани

Четирима музиканти, които тръгват от различни точки на света, се събират заради Банско джаз фестивал и създават програма специално за фестивала. 
Петър Славов е роден в София в музикантско семейство (баща му е прочутият барабанист Петър Славов–старши). Започва да свири на контрабас на 12 години. Завършва Националното музикално училище в София, като успоредно открива джаза и с времето започва да свири и пътува из Европа с най-добрите български джазмени. През 1998 получава стипендия за Бъркли и заминава да учи там, а през 2001 е отличен с John Neve’s Memorial Scholarship. След завършването си остава да живее в САЩ, успява да се наложи като един от най-добрите басисти, свири и записва с Куинси Джоунс, Данило Перес, Чучо Валдес, Елио Вилафранка, Емили Беър и много други. Свири в две от формациите на знаменития саксофонист Джо Ловано. С едната от тях, US Five Band, получават наградата на джаз журналистите в САЩ за най-добра малка джаз група, а наскоро записват албум за знаковия лейбъл Blue Note. Петър Славов е сред музикантите в номинирания за Грами албум на кубинския пианист Алфредо Родригес The Invasion Parade, продуциран от Куинси Джоунс.

През 2022 Петър Славов прави голям авторски концерт с Биг бенда на БНР под диригентството на Антони Дончев.  Петър Славов преподава контрабас в Berklee College of Music.

Владимир Кърпаров започва да свири на саксофон в детско-юношеския духов оркестър „Ботева чета“, когато е на 12. Учи във френската гимназия, но е един от първите музиканти, които свирят по големите булеварди на София. След Националната музикална академия в София получава стипендия от фондацията “Oscar und Vera Ritter-Stiftung“ и заминава за Хамбург, а през 2002 за Берлин, където завършва консерваторията Ханс Айслер. 2007 е годината, в която издава дебютния си албум Thracian Dances, a през 2009 създава своя саксофонен квартет Folkore, чийто едноименен албум излиза през 2014. Следват още два албума  – Antihypocrisyl (2016) и Iglikа (2022) на Владимир Кърпаров бенд. Активно концертира със собствени формации или като гост в различни проекти и продължава линията да съчетава модерния джаз и българския фолкор. Свирил е с Милчо Левиев, Антони Дончев, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Васил Пармаков, Иво Папазов, Недялко Недялков, Теодоси Спасов, Петър Ралчев, а също и с Аркадий Шилклопер, Стиан Карстенсен, Джон Холенбек, Джигс Уигъм и други на фестивали в Европа, Азия, Латинска и Северна Америка, Северна Африка. Има трета награда на Международния джаз конкурс в Монако (1999) и награда за най-добър млад музикант от Medica pro Musica Дюселдорф. През 2020 получава грамота от МК за принос в популяризирането на българската музика.

Христо Вичев е определян като един от най-иновативните млади джаз китаристи, което се потвърждава и от първото място в категорията Изгряваща звезда на китарата на престижното списание DownBeat. Има зад гърба си 10 албума, високо оценени от критиката и други 4 албума, в които е поканен за гост. В музиката си съчетава елементи от класическия и модерния джаз, фолк и модерния звуков авангард. Канен е да свири на някои от най-престижните клубни и фестивални сцени в света. Има издадени над 200 изследвания, книги и статии за концепцията на модерния джаз. 

“Едновременно сложни и авантюристични, пиесите на Христо Вичев са напоени с бляскави хармонии и лирични импровизации“ – пишат за него в JazzTimes. И още, този път от рецензия в ECM – “Роден в България, базиран на Западното крайбрежие в САЩ, той си е изградил стабилна репутация на нежен гигант на съвременната джаз сцена, който непрестанно се стреми и успява да преоткрива и преобразява музиката си, оставайки верен на артистичната си същност“.

Димитър Семов на 6 години започва да свири на пиано, но скоро преминава на ударни, завършва музикалното училище „Добри Христов“ родния си град Варна, печели първи награди на много конкурси.  Приет е в Националната музикална академия в София, в класа по ударни на Борис Динев. След дипломирането си пътува с различни формации в Европа в продължение на няколко години. Установява се в София, където умението му да свири отлично различни стилове го превръща един от най-търсените барабанисти. Записва и свири и с Лили Иванова, и с Васко Василев, с Белослава, Орлин Горанов, Каризма, Любо Киров, Орлин Павлов, Остава, ПИФ, Джон Лоутън, Кен Хенсли…. В джаза е участвал в различни проекти с водещите ни джазмени – Антони Дончев, Румен Тосков, Васил Петров, Марио Станчев, Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Инфинити, Шибил Бенев, Мирослава Кацарова и много други. Като част от триото на Живко Петров( JP3) e музицирал със Сара Брайтман, Дзукеро, Омар Фарук. Канен е на много международни фестивали, където е излизал на сцената с Франк Маккомб, Глен Ферис, Дийн Бауман, Корал Еган, Чарлз Папазов, Марл Смол, Асен Дойкин, Чико Фрийман…Свири в албума Бучимиш на Петър Дундаков, където работи заедно с Лиза Джерар и Мистерията на българските гласове, с които гастролира в Европа.