Камелия Тодорова и Константин Костов трио, България

КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА и трио
Камелия Тодорова – вокал
Константин Костов – пиано
Димитър Семов – ударни
Михаил Иванов – контрабас

Всеки път Камелия Тодорова идва на фестивала в Банско с нов музикален деликатес за публиката, която я очаква с любов –  тази година с нов прочит на любими джаз стандарти, подбрани в албум Fly with me – модерен вокален джаз, в духа на световните тенденции в момента. Аранжиментите са дело на Константин Костов, който експериментира уверено на базата на солидната си музикална подготовка.

Камелия Тодорова е една от най–ярките звезди на джаза в България. Несравнимо елегантна, с изящното си звучене и невероятно присъствие на сцената, тя радва почитателите си с широк диапазон от музикални стилове и безспорно е от изпълнителите, допринесли за популяризирането на джаза в България.

Почти веднага след завършването на Музикалната академия в София, тя започва да работи с музиканти от ранга на Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Марио Станчев, Петър Славов. Следват многобройни записи с Биг бенда на БНР с диригент Вили Казасян, запомнящи се роли в киното, участия и награди на фестивали в Германия, Австрия, Дания, Русия, Полша, Словения, Чехословакия, Италия, Гърция, Португалия, Индия, Малта, Англия, САЩ, които й носят и международно признание. Имала е съвместни изяви с джаз легенди като Дон Чери, Алберт Мангелсдорф, триото на Стан Гетц, Чарли Мингъс и неговата>Mingus Dynasty, импровизирала е на една сцена заедно със Сара Вон, Били Престън, Луи Белсън.

Продължава да работи с най-добрите родни музиканти –  Антони Дончев, Румен Тосков, Теодоси Спасов, Живко Петров, Ангел Заберски-син, Милен Кукушаров, Михаил Йосифов, Вили Стоянов, Станислав Арабаджиев, Юлиян Янев.

Пианистът Константин Костов твори в областта на модерния джаз, който елегантно съчетава с фолклорни елементи, като друга посока за него са преработките на класически творби с изразните средства на джаза. Завършва музикалното си образование в Мюнхенската музикална академия при проф. Леонид Чижик, а от 2008 сам той преподава там. Изявявал се е на много световни сцени и международни фестивали в цяла Европа и Азия. Има издадени четири самостоятелни албуми и е записвал с много други музиканти. През последните години често е канен за различни проекти на полската телевизия Polsat. Свирил е със световно известни музиканти като Грегъри Портър и  американския перкусионист Роби Амийн. Музикален видеоклип по негова авторска музика, заснет от полски език, наскоро спечели фестивала Audioshoot. Последният му албум Модест Мусоргски – Картини от една изложба за джаз трио е записан с Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.

Димитър Семов е един от водещите барабанисти и перкусионисти в България. Бил е част от знакови проекти като  JP3 – Живко Петров трио. Работил е с редица водещи джаз музиканти като Милчо Левиев, Васко Василев, Камелия Тодорова, Вики Алмазиду, Георги Дончев, Росен Захариев, Димитър Карамфилов. Димитър Семов е един от създателите на рок групата Сънрайз, често е канен като гост-музикант в проекти, концерти и албуми на български поп и рок певци и групи като Сленг и Стефан Вълдобрев.

Михаил Иванов е живял и работил 12 години в Амстердам, две години – в Рим, и за кратко в Индия (Мумбай). От няколко години се завръща в България и става все по-неизменна част от музикалния живот тук. Има дългогодишно музикално  сътрудничество с Bodurov Trio (Амстердам), Blazin’ Quartet + Magik Malik (Париж), East Trio (Рим), Nikolov-Ivanovic Undectet (Белград). В България работи с Антони Дончев, Васил Спасов, Котарашки, Мартин Любенов, Теодосий Спасов, Христо Йоцов и много други.