Франк Гамбали и неговия звезден бенд, Австралия

ФРАНК ГАМБАЛИ (Австралия) и неговия звезден бенд
Франк Гамбали – китара
Адриен Феро – бас
Джери Леонид – кийборд
Герго Борлай – ударни

Китарист с легендарен статут, създател на специална техника за свирене на китара, композитор – това е Франк Гамбали. Рок, фънк, джаз, r&b с бразилски и латино влияния – такава е музиката, която той прави. Има в колекцията си едно Грами и три номинации.

Франк е любимият ми китарист“ – казва за него Чък Кърия, а Пат Матини заявява, че би искал да си вземе един месец отпуска и да го прекара, учейки се от Франк Гамбали. Музиканти от различни стилове, от рокаджии до представители на хеви метъла, споделят, че са се учили от него и го определят като изключително виртуозен, но и впечатляващ с новаторските си музикални търсения и бурното си сценично присъствие.

Франк Гамбали е роден в столицата на Австралия, Канбера в семейство на музиканти. Израства с музиката на емблематичните за 60-те и 70-те блус и рок китаристи и бързо усвоява и напредва с китарата. Като тийнейджър разширява хоризонтите с джаз и вокална музика, на 17 започва да свири на пиано и едва не зарязва китарата. Връща се към нея две години по-късно с подновен ентусиазъм, но и до днес е отличен пианист.

В средата на 80-те заминава за Лос Анжелос, където „се създава музиката, която обичам“.  Постъпва първо в Guitar Institute of Technology. Неговата посветеност на инструмента и неуморното свирене го правят Студент на годината при завършването, когато получава и покана да преподава и договор за издаване на първи обучителен сборник Speed Picking. 1985 е годината на първия му договор за издаването на три албума. Идва и поканата за лятно турне с големия цигулар в джаза Жан-Люк Понти, последвана от обаждане от Чък Кърия, в резултат на което Франк Гамбали се присъединява към неговия Elektric Band и свири в тях продължение на 36 години!

Успоредно с това разработва четири модела китари за Ibanez, издава DVD-та с видеоинструкции за разработената от него техника, които се превръщат в сензация. През 1998 Франк Гамбали е на корицата на списанието Guitar Player, а заглавието гласи „Огънят среща финеса“. Поне на още 30 корици на музикални издания се появява Гамбали, на върха е на редица класации на читатели, слушатели и журналисти.

Поне 20 пъти съм обиколил света“ – казва Франк Гамбали за своите турнета със собствени групи, няколкото бенда на Чък Кърия и като част от  джаз фюжън формацията Vital Information. Има издадени над 20 солови албуми, още 9 с Vital Information на барабаниста Стив Смит, 3 – със страничния проект Гамбали.Хам.Смит, 6 – с бенда на Чък Кърия (плюс DVD с live от концерта им на фестивала в Монтрьо, Грами – то и трите номинации са оттук) и множество включвания като гост в различни проекти и албуми, един от тях – с Били Кобъм, който се включва в албума на Гамбали “Raison d’Etre” (тук той представя и своята революционна система за „Гамбали настройване“ (Gambale Tuning). През 2011 звездният “Return to Forever IV”  в състав Чък Кърия, Стенли Кларк, Жан-Люк Понти, Франк Гамбали и Лени Уайт изнася над 100 концерта в най-големите и престижни зали по света, започвайки от прочутата Опера в Сидни, а в резултат на това световно турне се появява двойния CD/DVD албум Mothership Returns.

През 2012 се появява един албум, вокален, за който Гамбали отдавна мечтае – Soulmine, заедно с певицата и негова муза BOCA. Те създават и група със същото име, с която изнасят концерти и участват на фестивали, а през 2018 излиза и вторият албум

През 2015 Франк Гамбали създава първото си онлайн училище по китара. Неговите сборници се използват в много училища и университети по цял свят, самият той дава майсторски класове и продължава да пътува и да представя музиката, която обича.

През 2022 осъществява шестседмично турне в Европа, издава сингъла Happiness is… и подготвя нов албум. И продължава да изумява публиката с неизчерпаемата си енергия. И да пише история в музиката.