Еспен Ериксен трио & Анди Шепърд, Норвегия – Великобритания

ЕСПЕН ЕРИКСЕН трио & Анди ШЕПЪРД, Норвегия/Великобритания
Анди Шепърд – тенор саксофон
Еспен Ериксен – пианист и композитор
Ларс Тормод Йенсет – контрабас
Андреас Бай – барабани

Първият съвместен запис на Еспен Ериксен трио и Анди Шепърд е от 2018 и се нарича Perfectly Unhappy (Съвършено нещастни). Но всъщност от самото начало норвежците и британеца усещат, че са настроени на една и съща музикална честота. За първи път излизат заедно на сцената през 2016 в Лондон, а в All About Jazz коментират, че „симбиозата между саксофониста и триото е забележителна“.

Анди Шепърд, който е работил с много от най-големите в джаза като Бил Евънс, Карла Блей и Джордж Ръсел, писал е музика за документални филми, олимпиади и дори за съчетания по фигурно пързаляне (на емблематичната британска танцова двойка Джейн Торвил и Кристофър Дийн), споделя, че от момента, в който е чул норвежкото трио, е разбрал, че ще се впише чудесно в тяхното музициране. И действително, неговият саксофон очертава още по-ясно характерните красиви мелодии на Еспен Ериксен и добавя още едно измерение със соловите си моменти.
Норвежкото трио има зад гърба си 15 години и 6 албума, както и непрестанни турнета на четири континента. Изградили са си безупречна репутация, следвайки принципа, че често “less is more” (по-малкото е повече) и със своите изключително мелодични и предимно лирични пиеси често са определяни като уникални от специалисти и публика.

През последните няколко години като квартет, обединяващ триото и Анди Шепърд, те свирят в препълнени зали из цяла Европа, включително и на London Jazz Festival в две последователни вечери, предавани по Би Би Си.

В момента като квартет те са на турне с най-новия си албум In the Mountains (2022) на Еспен Ериксен трио, в който участва и Шепърд. Записан на живо, той получава възхитително високи оценки и сравнения с легендарния квартет Belonging на Кийт Джарет и Ян Гарбарек. Jazzwise определя In the Mountains като „дело на елегантни, лирични и мелодично завършени импровизатори, които са уверени в своята концепция. …албум от висококласни и изобретателни музиканти, който е близо до съвършенството“.