Джерен Темел квартет, Турция

С любезната подкрепа на Посолството на Република Турция в София.

Джерен Темел – вокал
Джан Чанкая – пиано
Каан Йълдъз – контрабас
Серкан Алагьок – барабан

От ранна възраст Джерен Темел, родом от Истанбул, e отдаденa джаз певица, композитор и преподавател. Тя научава турски народни песни от баща си, изучава и класическа музика. Свири на пиано и цигулка и с многостранния си музикален опит, включващ рок и и блус, си проправя път към джаза. В кариерата си постига признание, като през 2017 г. печели първо място на 13-ия Младежки джаз вокален конкурс Nardis и Наградата на публиката на Riga Jazz Stage в Латвия. След като завършва Държавната консерватория на университета „Хаджеттепе” в Анкара, Темел дава уроци по вокален джаз в продължение на три години.

През март 2022 г. Темел отбелязва важен етап в музикалното си пътешествие, като издава своя дебютен EP албум, озаглавен The Rewind, в който изследва пресечната точка на традициите и съвременния джаз в пет оригинални композиции. В сътрудничество с берлинската изпълнителка Lady Gaby Темел инициира проекта I’m
the voice, and I can’t be silenced! през 2022 г. Използвайки електроника на живо, тя импровизира вокално в съпровод на поезията на Lady Gaby, като се застъпва за правата на жените и равенството между половете. Последният ѝ проект Iki Loop Project представя новаторското използване на технологията loop, което ѝ позволява да създава разнообразни аранжименти в множество жанрове, включително поп, рок, фънк и джаз.