ДАФНА ЛЕВИ (Израел)

Дафна Леви – вокал
Венци Благоев – тромпет

„За мен джазът е нещо като Тао – път, който създаваме в движение, път към изцеление и свързване, път, по който докосвам хората и изразявам същността си“ – обича да казва Дафна Леви. Определят я като певица с рядка чувствителност и богат вътрешен свят, който намира отражение в музиката, която създава и изпълнява.

Дафна Леви е родена и израснала в Тел Авив. Семейството й от поколения назад е дълбоко свързано с духовното начало в музиката, така че в нейното ДНК буквално е закодирана страстта към изразяване чрез музика. Когато е на 10, Дафна отива на концерт на един госпъл хор, който я кара да осъзнае, че пеенето е нейното призвание. Има магистърска степен в областта на далекоизточната философия и пътешествието й в света на музиката се определя от духовната свобода, която дава медитацията.

Дафна Леви не просто пее, тя разказва истории, боравейки с гласа си с лекота на много нива. Във вокално отношение, тя е майстор на контрастите, може да пее изключително наситено и мощно, и в следващия момент гласът й да стане приглушен и мамещ, изпълнен с нега и блус. Когато пее, слушателят чува всяка дума и всяко послание. Музикалната критика често я сравнява със Сара Вон, най-вече заради естествено сякаш заложения у нея усет към импровизацията. Дафна Леви не само пее, тя пише много от своите песни и прави аранжименти. В продължение на близо 20 години Дафна Леви е солистка на Hed Big Band (създаден от Йехуда Коен, възпитаник на Berklee College състав с богата концертна дейност, който си сътрудничи с музиканти от ранга Мишел Льогран).

Специфичният и много характерен стил на Дафна Леви я правят желан гост на редица фестивали и музикални форуми като джаз фестивалите в Тел Авив и Йерусалим, Expo World Fair, Wichita Jazz Festiwal (Канзас, САЩ) и други.

Дафна Леви е дипломиран преподавател по джаз пеене – аспект от живота си, който много обича, както и сертифициран инструктор по Theta Healing.

Обожава да разширява музикалните територии, в които се изявява, обича да смесва и размива границите между жанровете. Тази й страст е в основата на новите проекти, в които Дафна Леви смесва джаз, класическа и електронна музика.