Алфредо Родригес трио, Куба

АЛФРЕДО РОДРИГЕС, Куба
Алфредо Родригес – пиано и вокал
Ярел Ернандес – бас
Майкъл Оливера – ударни

Aлфредо Родригес е един от най-интересните и атрактивни кубински пианисти от новото поколение. През последните 4 години обикаля света, свирейки с Ришар Бона и това му носи голяма известност, далеч не само в джаз средите. Като дуо, Бона и Родригес са част и от документалния филм на Нетфликс “Quincy”, разказващ за Куинси Джоунс. През 2023 излиза новия албум на Алфредо Родригес, който е продуциран точно от Куинси Джоунс (както и Tocororo през 2016, в който сериозно участие има и Ришар Бона). Именно Куинси Джоунс открива Алфредо Родригес на джаз фестивала в Монтрьо през 2006. Впечатляващите му клавирни и импровизационни умения бързо му отварят вратите и към други големи сцени и фестивали – Umbria Jazz, North Sea Jazz Festival, Jazz a Vienne, Playboy Jazz Festival at the Hollywood Bowl…

С номинация за Грами зад гърба си (през 2015 в категорията за най-добър аранжимент, инструментал или акапела за Guantanamera от албума му „The Invasion Parade”), Алфредо Родригес следва пътеките на легендарни джаз пианисти като Кийт Джарет, Телониъс Монк и Арт Тейтъм. Учи в консерваторията в Хавана и познава еднакво добре и творчеството на Бах и Стравински, и кубинските си джаз корени. Затова и музиката, която прави, е повлияна и от големите композитори през вековете и от кубинското музикално минало. Импровизация без граници – това е посоката, в която продължава да се усъвършенства Алфредо Родригес. Първият му албум „Sounds of Space” излиза през 2012. Най-новият – през 2023. Нарича се “Coral Way” и улавя звука на Маями, където Алфредо Родригес се мести да живее през 2019. В него са преплетени елементи от латино, поп, салса, бачата, танго, регетон и болеро. Между тях не трябва да забравяме The Invasion Parade, копродуциран от Куинси Джоунс, събрал един изключителен състав, начело с Есперанца Сполдинг и Пердито Мартинес. Тук са събрани спомените на Родригес за Куба, за нейната култура, за хората там. Друг негов албум – The Little Dream пък е записан само за два дни, като повечето песни в него се получават „от раз“. Тук той си партнира с Майкъл Оливера и Мунир Хосн.

По време на първото си турне в Китай, Алфредо Родригес е поканен да работи с прочутия композитор на филмова музика Тан Дън, певицата Сийда Гарет и Куинси Джоунс по създаването на английската версия на музикалната тема на Световното изложение (ЕКСПО’2010) в Шанхай. Неговата изумителна способност да „строи“ културни мостове чрез историите, които извайва на пианото, го поставя в уникалната позиция да бъде у дома си навсякъде по света.