Ада Монтеланико (Италия)

Едно от най-значимите певици и композитори в света на джаза в Италия, Ада Монтеланико идва на Банско джаз фестивал след успехите си в продължение на много години на някои от най-престижните джаз форуми в Италия и Европа. Топлият ѝ плътен глас, в комбинация с иновативния подход и необичайния репертоар, очароват и критиците, и публиката. Ада Монтеланико съумява да приласкае джаза и да го „преведе“ на италиански, намирайки перфектната пресечна точка с изкуството на импровизацията, което владее прекрасно.

Работила е с Джими Коб, Лий Кониц, Пил Макандълс, Енрико Перанунци. Един от повратните моменти в кариерата на Ада е през 1996, когато се среща с големия италиански тромпетист Енрико Рава, с когото записват „L’altro Tenco”. Така започва нейното „пътуване“ в света на текстовете Луиджи Тенко, като задълбочената и нюансирана интерпретация на по-рядко изпълняваните от тях й носи ценен успех и показва умението на Ада да изгражда нови музикални светове и непринудено да ги споделя с публиката. Тя успява да преведе традиционните текстове на Луиджи Тенко и да ги впелете в афро-американската изразност на джаза. Ада Монтеланико прави задълбочено изследване на неговото творчество, записва два албума – „Ma l’amore no” и “Danza di una nimfa” и дори издава книга с биографията на поета.

През 2008 излиза албумът й „Il Sole di un attimo”, в който впечатлява не само като певица, но и като композитор. Същата година Ада Монтеланико е включена в специалната селекция „”Jazz Italian 2008” с нейния Tribute to Billie Holliday. 2012 пък е годината, в която се появява „Suono di Donna” – проект, посветен на жените-композитори, а през 2017 – албум, посветен на легендарната певица Аби Линкълн, в която Ада пресъздава нейните песни, пропити с послания за равни граждански права.

С лекота Ада Монтеланико интерпретира също пиеси и песни на Майлс Дейвиц, Гил Еванс, но и Джони Мичъл и дори Бьорк.

Преподава джаз пеене в Консерваторията L. Perosi в Кампобасо. В продължение на четири години е Президент на Националната асоциация на джаз музикантите в Италия, а сега е техен официален представител в Националната федерация на джазмените.