За фестивала 2022

Уважаеми съграждани, скъпи гости и приятели на Банско,

Добре дошли  на най-престижния музикален форум в България – Банско джаз фестивал!
Вече четвърт век лятото в Банско звучи в ритъма на най-свободната музика – джаза. Тя ни вдъхновява, вълнува и провокира. Зарежда ни с енергия и ни дава сили да преодоляваме препятствия, да създаваме традиции и да откриваме нови хоризонти.
Радвам се, че в продължение на осем фестивални дни и вечери, от 6 до 13 август 2022 г., пак ще бъдем „Всички в джаза!“ – обединени от музиката, за която няма граници в пространството и времето.
В тазгодишното издание на Банско джаз фестивал ще имаме привилегията да се насладим на една превъзходна фестивална програма с богата палитра от стилово разнообразие. Наред с музиканти от световна величина, чието присъствие е чест за всяка сцена, ще дадем възможност за изява и на младите таланти. Подготвили сме интересни съпътстващи събития, които ще добавят колорит и още много спомени.
Приветствам  всички участници в това невероятно преживяване!
Скъпи приятели, очакваме Ви в Банско, където има по много за всеки!

С уважение,
Иван Кадев,
кмет на община Банско

С призива „Всички в джаза!“ от 6 до 13 август в Банско ще се проведе най-престижния джаз форум в България – Bansko Jazz Festival. Това издание определено покрива широки музикални територии с гости от Бразилия, САЩ, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна, както и цвета на българския джаз, включително и няколко специално създадени за Банско проекти и/или колаборации.

Безспорното голямо име е барабанистът Били Кобъм – роден в Панама, но на 3 години се мести със семейството си в САЩ и се превръща в легенда. През 70-те свири с Майлс Дейвис, а после в ръководения от Джон Маклафлин- Mahavishnu orchestra. Работил е с най-големите в джаза, но не само – от Джордж Бенсън и Стенли Кларк до Джеймс Браун, Роберта Флек. Питър Гейбриъл и Куинси Джоунс. Знаково име в света на джаза, със собствено училище за барабанисти, носещо неговото име.

Един от пианистите, с които е работил Били Кобъм – Джордж Кейбъл също идва от Ню Йорк със своя квартет.

Голям магнит за публиката безспорно ще бъде Салвадор Собрал, който донесе на Португалия победата на Евровизия през 2017 с нежната джазова „Amar Pelos Dois”. Всеки от трите му албума, започвайки от Excuse me и продължавайки историята с Lisboa, Paris, създават една самобитна красива музикална картина, достойна за всеки джаз фестивал.

Две вечери ще ни отведат в Бразилия – с Игор Уилкокс с неговия квартет и с една от кралиците на боса-нова-та Розалия де Соуса.

Не можем да пропуснем една от водещите израелски джаз дами – Дафна Леви; квартетът Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер; австрийския „джаз експорт“ Marina&The Kats със своя прочит в света на нео-суинга и непрестанните си гостувания на всички водещи европейски фестивали; от Италия – изисканата Ада Монтеланико (която е председател на италианската Джаз асоциация), и тя със своя квартет. Ще има вечер, посветени на джаза във Франция, Индонезия и Турция.

Откриването е поверено на една изключителна българска музикална феерия, която събира на сцената биг-бенда на Ангел Заберски и Милица Гладнишка. Интересна е колаборацията между един от най-изтъкнатите родни джаз пианисти в лицето на Любо Денев и арменската певица с впечатляващ контраалтов глас Арпи Алто и (специално за джаза фестивала в Банско) съвместния проект на трито на изключителния пианист Живко Петров JP3 и китариста Христо Вичев, който от години живее и работи в САЩ.