Джаз среща

На чаша вино с…
Начало: 19:30 ч. в Читалище „Никола Вапцаров – 1894“

6 август, неделя
Мими Николова вече 65 години очарова със своите песни, най-хубавите от които ще представи на живо на Банско джаз фестивал. От първия шлагер „Замълчи, замълчи“ през Химна на любовта „Когато луната изплува“ до танцувалната „Синьо“, концертът ще бъде романтично пътешествие през десетилетия от музикалната ни история. В отбелязване на ключов момент ще прозвучи „Калиакра“ – първата песен, спечелила „Златният Орфей“ през 1965 г., тогава „Песни за българското Черноморие“. Новите аранжименти са на пианиста Самуел Ефтимов, а в триото са още Атанас Попов – барабани, и Владислав Мирчев – контрабас. Специален гост ще бъде тромбонистът Велислав Стоянов – внук на Йосиф Цанков.

7 август, понеделник
Недко Трошанов е сред основателите на състави като „Джазът на младите“ – второ издание, септет „София“, Оркестъра на Сатиричния театър, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „Балкантон“. Той написва, аранжира, дирижира и записва стотици пиеси. След като приключва кариерата си като солист, става главен художествен ръководител на Естрадния оркестър на Ансамбъла на Строителни войски, дълги години преподава в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

8 август, вторник
Стефан Славов е солист на Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, за който пише пиеси и песни, изпълнявани от вокалисти като Стефка Оникян и Васил Петров. Той е създател на Софийския диксиленд и записва с него плоча в „Балкантон“ със солист Камелия Тодорова. По-късно формацията разширява репертоара си и се преименува на „Дикси суинг“. БНТ заснема многобройни музикални програми с тяхно участие.

9 август, сряда
20 прелюдии за пиано
Среща с Живко Петров
„20 прелюдии за пиано“ от Живко Петров е музикална изповед на брилянтния ни пианист. В сърцевината ѝ са партитурите от двата му солови албума After 4 и Ten. Всяка пиеса е предшествана от кратки, но докосващи мисли, свързани с музиката. Записите им са приложени на флашка под формата на ключ, символично отварящ врата към сърцето на артиста. 

10 август, четвъртък
Лиана Антонова е българската певица, покорила Лас Вегас, докъдето достига със своята артистичност и вокален талант. Тя основно пее по света, завладявайки публиката в Румъния, Австрия, Швейцария, Скандинавските страни, Германия и в много други държави. Лиана Антонова е впечатляваща във филма „Старинната монета“, от който е популярната песен „Любовта е море“. Голяма част от творческия ѝ път е свързан със саксофониста Ангел Везнев.

11 август, петък
„Пеещите обувки“ игрален филм 140 мин, 2016 г,
вдъхновен от живота на певицата Леа Иванова
В ролите: Донна Бангьозова, Рая Пеева, Ернестина Шинова, Александър Алексиев, Юлиян Петров, Борислав Чучков, Стефан Щерев, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Кръстьо Лафазанов.
Среща с Радослав Спасов, сценарист, режисьор и продуцент

12 август, събота
Лени Вълкова е първата българска професионална джаз певица, солистка на Оркестъра на Асен Овчаров през втората половина на 40-те години. За кратко време печели огромна популярност и я провъзгласяват за Кралицата на джаза. Известно време концертира с „Трите Л-та“ – програма с участието още на Леа Иванова и Лиана Антонова. През 2020 г. Jazz FM издаде първи албум на Лени Вълкова с нейни архивни записи и изпълнения на 93-годишна възраст, за който ще ни разкаже изпълнителният продуцент Светослав Николов