РАДЗ / RADZ (Украйна)

Сергий Радзецки – бас китара
Дмитро Радзецки – китара, вокали
Михайло Сарана – тенор саксофон, флейта, кларинет
Ростислав Яходка – ударни

Братята Радзецки (Дмитро и Сергий) са сред водещите музиканти на експерименталната и авангардната сцена на Украйна. Те създават и развиват своя оригинален музикален проект под името RADZ. И двамата са завършили консерваторията като класически музиканти, печелили са много награди (и международни) като изпълнители и композитори. Музикалното им пътешествие преминава през съвременната музика, джаза, рока, авангарда, електронната музика и дори Мusique concrete.*
Мотото им в музиката е „А защо не?“, зад което се крие непрестанно откривателство, липсата на закостенялост и едно действието креативно мислене, подплатено с висок професионализъм и безкомпромисно качество на сценичното представяне. Неочакваните музикални завои и думите, които споделят със своите слушатели и техния отклик са гаранция за пътя им нагоре. Задължително трябва да добавим уникалните музикални инструменти, които Дмитро и Сергий Радзецки разработват. Става дума за 8 и 10-струнни MIDI RADZ китари, на които те свирят при своите концерти.
Избират си и великолепни музикални съмишленици, с които успяват да изненадват публиката отново и отново. Непрестанната промяна на музикалния им облик води и до честа промяна в броя на музикантите, с които братята Дмитро и Сергий Радзецки работят по своите проекти – те могат да бъдат от един до осемдесет. Неслучайно те създават и първия Оркестър от импровизатори в Украйна.
Гастролирали са в Германия, Полша, Чехия, Словакия, Великобритания, Нидерландия, Израел и САЩ.
Свирили са с редица именити музиканти и формации от различни сфери на музиката, сред които са Ед Ман и Дени Уали от Frank Zappa Band, Кристофър Гарсия от The Grandmothers of Invention, ливърпулската група (също изпълняваща музиката на Запа) Muffin Men, британската прогресив рок група King Crimson, с вокалиста на Nazareth Дан Маккафърти, с Греъм Бонет (Michael Schenker Group, Alcatrazz) до Вячеслав Ганелин и Владимир Тарасов от джаз триото GTC и Фрайд Дан от Ensemble Modern

*Musique concrete е стил, създаден от френския музикант, музиколог, писател и акустик Пиер-Анри Шефер (1910 – 1995). Използват се записани звуци от най-различно естество, които се модифицират чрез прилагането на различни ефекти и монтаж.