PostBalkanTon, България

PostBalkanTon (България)
Зария Кантарджиева – вокал
Алекс Нушев – бас, музикален продуцент
Светослав Миланов – пиано, аранжимент
Иван Йорданов – саксофон
Иван Ценов – барабани

Обединява ги любовта към суинга, но и към българската поп и рок музика. Така се раждат техните версии на редица любими песни – зареждащи, леки, танцувални, създаващи настроение, много музикантски. Територията, върху която творят, е широка – от „Остани“ на Паша Христова, през „Цвят лилав“ на Ирина Флорин, „Вярвам в теб“ на Киора и „Шоколад“ на Остава до „Черната овца“ на Ахат.
През 2022 издадоха първия си едноименен албум, посрещнат с отлични отзиви, а с искрящите си изпълнения на живо (често в комбинация с атрактивните танцьори от Lindy Hop), PostBalkanTon бързо си създават своя постоянна публика, която ги следва навсякъде.
Историята на формацията започва през 2019 когато Алекс Нушев (басист на много проекти, създател на аранжименти за различни изпълнители, автор на филмова музика) се свързва със Зария Кантарджиева, певица и вокален педагог. Той е впечатлен и вдъхновен от успеха на суинг културата, която има все повече (танцуващи) последователи. И се замисля дали същото това настроение и желание за танци не може да се случва в компанията на знакови и обичани български песни.
Тайната на успеха на PostBalkanTon се крие не само в нишата, която сякаш е чакала да бъде запълнена, но и в майсторските аранжименти на Светослав Миланов (класически пианист, който навлиза в джаза по време на следването си в Пловдив и открива, че това е неговата музика с цялото й богатство и свобода), елегантното пеене на Зария и комбинацията от отлични музиканти. В самото заглавие има заигравка, а всяка песен е един флирт – с миналото, със суинга (или блуса, както е в „Остани“), с безкрайните възможности, които предлага една хубава песен.