Джаксън Матод квинтет, Великобритания

ДЖАКСЪН МАТОД квартет (Великобритания)
Джаксън Матод – тромпет
Джеймс Бекуит – пиано
Габриеле Прибети – тенор саксофон
Ейон Уолш – бас
Хари Поуп – барабани

Джаксън Матод учи в прочутата академия за музика и драма Guildhall в Лондон през 2009. Макар че никога не се отдава само и единствено на джаза, славата му на отличен инструменталист бързо се разчува и той става много търсен студиен музикант и свири със знаменитости като Stormzy и Джордан Ракеи.
В развитието си като мултиинструменталист и певец, Джаксън Матод е бил повлиян от музикалните търсения на Майлс Дейвис, Рой Харгроув, Кристиан Скот и други.

„Джаксън Матод свири с една истинска любов към джаза. Способността му да предава истината в своите сола впечатлява, а потенциалът му като музикант е наистина вълнуващ. В свиренето си Джаксън Матод се придържа към ценностите на блуса и суинга, поднася своята музика честно и достойно и в нея проблясва изобилието от характеристики, които ще се развиват и процъфтяват все повече и повече“ – пише критиката за него.

През 2019 получава покана за участие в песента Make you Feel на лондонското дуо Fika и изсвирва тромпетното соло в превърналата се в голям ар-ен-би хит песен. „Ето такива музикални взаимодействия ме вълнуват, за мен е наслада да импровизирам в рамките на различни стилове, да се възползвам от многообразните възможности на инструмента, на който свиря“ – казва Матод.

Дебютният албум на Джаксън Матод ‘Travels in a Confined Space’ излиза в началото на 2021. Подкрепят го BBC Мюзик в лицето на Хю Морган, BBC представя и Worldwide FM. Музиката му е включвана в топ плейлисти в Спотифай като State of Jazz, Jazz-Funk, Jazz UK и други.