Арпи Алто и Любо Денев (Армения/България)

Арпи Алто е родена в Ереван, там получава музикалното си образование. В дома на Арпин Микаели Тер-Петросян (както е пълното й име) изкуството е навсякъде – майката е композитор и преподавател, бащата – скулптор и специалист по прочутите арменски ръчнотъкани килими. Музиката, с която израства, варира от традиционно арменска до джаз и класика. Самата Арпи е певица, пианист, композитор и музикален продуцент (музикалната й компания Ginosi Records има офиси в Ереван и в Лос Анжелис). Отличава се с изумителния диапазон на своя глас, който покрива цялата територия от контраалт до сопран. Тембърът й е красив и омагьосващ, лекотата с която пее и музицира – удивителна. Неслучайно придобива огромна популярност, пускайки свои версии на прочути песни в интернет, за което спомага и визуалната прилика с Джулия Робъртс.
Още като студентка се присъединява към Geghard Ensemble, с които обикаля Европа (Германия, Австрия, Финландия, Франц, Чехия, Пoлша, Италия, Белгия). През 2013 се присъединява към състава на Националната арменска опера.
Прави елегантни и запомнящи се кавъри на песни – от Шарл Азнавур (като един от музикалните символи на Армения), през Джон Ленън, Джо Кокър, Стинг, Едит Пиаф до емблематичните за бразилската боса-нова ‘Girl from Ipanema” и Mas Que Nada на Сержо Мендес. Те съставляват основата на албума й „Tribute”, който разказва историята на музиката, която я е вълнувала през годините, както и на “Nostalgia a Cover Story”. Арпи Алто показва как създаването на собствени версии може да се превърне в изкуство от най-висока класа.

Любо Денев е едно значимите български имена – и като пианист, и като композитор в българския джаз. Роден е във Видин, възпитаник на Музикалното училище в София (при това с ударни инструменти като основна специалност, но успоредно започва да се развива и като пианист), след което завършва Националната музикална академия (симфонично дирижиране при Константин Илиев, като същевременно учи композиция при Цветан Цветанов и Парашкев Хаджиев). Още като студент създава първото си джаз трио, започва да прави аранжименти за редица певци, оттогава датират и първите му творчески взаимодействия с Камелия Тодорова и Йълдъз Ибрахимова..
Кариерата му на джаз пианист го отвежда до редица престижни фестивали и форуми с Германия, Франция, Португалия, Норвегия, САЩ, Чехия, Унгария, Полша… Композира музика в различни жанрове, която среща своята публика не само у нас, но и в Мексико, Индия, Канада, САЩ, Япония и много страни в Европа. Автор е на 4 мюзикъла, сред които е и първият български рок мюзикъл („Утре в 10“). През 2021 пише джаз операта „Вечеря в Манхатън“. През последните години работи много с певицата Весела Морова, която записва албум с негова авторка музика под заглавието „Нощ в джаз клуба“.
Има многобройни награди, сред които АСКЕЕР (2001) за мюзикъла Yesterday, Кристална лира в категория джаз (2006), Златната Ракла (2006) за музиката към филма “Врабците през октомври”. През 2020 Министерството на културата го удостоява със Звезда ЗЛАТЕН ВЕК за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура.