Ангел Заберски Биг Бенд & Милица Гладнишка

Ангел Заберски Биг Бенд и Милица Гладнишка

Ангел Заберски – „През последните години отношението ми към музиката се промени, започнах да чувствам и да работя по различен начин. Без значение дали композирам или аранжирам, за мен е много важно да бъда изключително откровен, в това което правя, да изчистя всякакви предразсъдъци и да бъда с максимално чиста съвест към работата си. В противен случай бих бил обречен на музикален провал.
Благодарен съм на колегите си, че ценят и уважават това което пиша и създавам за Биг бенд. Считам, че нашият музикален път е правилният, който е по-различен от всичко онова, което виждам, чувам и усещам около себе си напоследък. Любовта ми към Биг бенда се засили още повече от факта, че се научих да познавам оркестъра – неговото звучене, неговото изпълнение, стилове, начина на писане за такава формация. Освен това имам привилегията да работя с най-добрите изпълнители в България и привилегията да знам за кого пиша.
Музиката в световен мащаб тотално се променя и развива с много бързи темпове. Затова е много трудно, сядайки зад пианото да създаваш творби и то за такъв оркестър, който звучи различно от всичко, което ни заобикаля днес. Учил съм се от най-големите в тази област, говорейки за аранжимент, оркестрация, музикална форма, звучност, но си нося и своя собствен почерк. Имам много написани пиеси през годините за Биг бенд, но смятам, че тези които съм подбрал за Банско джаз фестивал тази година са най-достойните и най-ефектните. Еклектика от жанрове – суинг, фюжън, фолклор, би-боп, мейнстрийм… „Подписвам се“ под всяка нота създадена от мен, изпълнена от тези топ музиканти и желая на всички приятно слушане!“
Ангел Заберски е потомствен музикант, възпитаник на Националното музикално училище в София (специалност пиано), след което завършва джаз отдела на Музикалната академия (композиция и дирижиране) и прави докторат в НБУ, където и днес преподава импровизация. Не само пианист, но и композитор, диригент и майстор на аранжиментите (бил е и аранжор към Биг бенда на БНР). Удостоен е с Кристална лира в категория Джаз през 2002. Първата му формация е трио, после – октет, за да се стигне до Биг бенд. Дългогодишно е сътрудничеството му с Васил Петров, както и с мнозина от най-добрите български джазмени като Михаил Йосифов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов, Борис Таслев… Ангел Заберски има издадени осем албума (два от които за биг бенд). Друг знаковпроект с негово участие е „Четири рояла“, както и For Ella, който пък го среща на сцената с голямата Пати Остин.

Певица и актриса, която борави великолепно с гласа си, еднакво добра и в двете амплоа, Милица Гладнишка обожава джаза и музикалните експерименти и преплитания. Втурва се презглава в проект след проект и всичко й се получава (сякаш) с лекота. Истинска ЕуфУрия (както неслучайно се нарича един от проектите, в които пее).
Родена е в София. Майка й е тромпетистка (първата в България дама), сестра й – виолистка в оркестъра в Грац. Приключенската „нотка“ идва от прадядото – изследовател на Африка. Милица Гладнишка завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“, като успоредно учи оперно пеене при Рени Пенкова. Продължава да се усъвършенства като певица (вече в джаз посока) – курсове по джаз пеене в Лондон, майсторски клас при Милчо Левиев. Работи едновременно като театрална актриса, участва в редица телевизионни сериали; в дублажа на анимационни и игрални филми и сериали (тя е гласът на Кари Брадшоу), канена е в популярни телевизионни формати („Като две капки вода“) и в много и различни музикални проекти. Била е част от група Булгара, има дълготрайно сътрудничество с тромпетиста Михаил Йосифови и пианиста Васил Спасов, с които често „хвърля операта в джаза“. През 2020 има своя вечер (заедно със секстета на Мишо Йосифов) на фестивала A to Jazz, 2021 е част от програмата на Банско джаз фест.
Някои от най-новите й проекти са „Нощна историите“ и „Джубокс или Кой поръчва музиката“. Издава нови песни – Завръщане“ (2021) и „Искаш“ (2022)
Милица Гладнишка има и номинация за Аскеер за театрална музика. Както и за Икар в категорията „Златен глас“.